Hmelj

Hmelj, Humulus lupulus: večletna rastlina vzpenjalka, ki jo gojimo predvsem zaradi storžkov, iz katerih se pripravlja začimbo pivo. Sadika hmelja potrebuje odcedna in humusna tla ter sončno ali polsenčno lego. Listi te vzpenjalke so srčaste ali krpaste oblike, sestavljeni pa so iz 3 – 5 krp. Rob listov je nazobčan. So svetlo do temno zelene barve, na obeh straneh pa so dlakavi. Steblo je šestrobno in ima na robovih kaveljčke, s katerimi se oprijema opore. Odvija se od leve na desno, rastlina pa doseže od 3 do 6 metrov. Iz močno odebeljene podzemne korenike vsako pomlad požene novo steblo. Cvetovi navadnega hmelja se združujejo v socvetja. Posušeni storžki rastline se uporabljajo v pivovarstvu kot dodatek k pivu. Hmelj daje pivu grenak okus ter aromo, hkrati pa je naravni antibiotik, zaradi česar služi tudi kot konzervans. Iz istih razlogov iz hmelja izdelujejo tudi deodorante.


Ostala ponudba