Jerebika, navadna

Jerebika: listopadno drevo, visoko do 20 m. Cvetovi, ki se pojavijo od maja do junija so drobni, bele barve. Drevo ima drobne, užitne plodove, dobro prenaša nizke temperature. Privlačen izgled ob cvetenju in zorenju – pogosto kot okrasno drevo. Rastlina ni zahtevna za vzgojo, potrebuje le delno sončno lego. Obrezujemo po potrebi, odstranjujemo poškodovane, posušene vejice.

Deblo je vitko in valjasto, skorja pa pri mladih drevesih sivo rumenkasta, pri starejših pa črnikasta in po dolgem razpokana. Krošnja je redka in okrogla. Les jerebike je lepe rdečkaste barve in je izjemno priljubljen za izdelavo struženih predmetov in pohodnih palic. V preteklosti so verjeli, da jerebikin les podi zle duhove iz česar izhaja priljubljenost izdelave pohodnih palic iz njenega lesa.

Jerebiko so častila mnoga ljudstva v številnih ljudskih pesmih, upodabljali so jo v ljudski ornamentiki in jo opevali bolj kot katerokoli drugo drevo.

Listi so sestavljeni in imajo od pet do trinajst podolgovatih, na bazi celorobih, sicer pa ostro narezanih lističev. Cvetovi, ki se pojavijo od maja do junija so drobni in združeni v kobule bele barve. Plodovi so drobne, do 1 cm velike rdeče jagode (botanično so to pečkati plodovi), ki so prav tako združene v »grozde«. Razmnožuje se s semeni, ki jih pomagajo širiti ptice, in ki lahko vzkalijo tudi nekaj let po tem, ko so bila odvržena.

Jerebika dobro prenaša nizke temperature, zato se je razširila povsod po Evropi in zahodni Aziji vse do visokogorja. Zaradi privlačnega izgleda ob cvetenju in zorenju, jo pogosto kot okrasno drevo sadijo v sadovnjake in parke. Zaradi trdoživosti je primerna tudi za pogozdovanje. V Sloveniji je pogosta na Dolenjskem, kjer jo je najti predvsem po Gorjancih.

Plodovi so užitni tudi za ljudi, zato iz njih ponekod kuhajo marmelado, ponekod jo kandirajo, v Angliji pa jo kuhajo kot prilogo k divjačini. Bogata je z vitaminoma C in A, zato se plodovi jerebike v ljudskem zdravilstvu uporabljajo kot zdravilo proti prehladu. Uporabljali so jo tudi kot zdravilo za domače živali.

 


Ostala ponudba