Korenasti peteršilj

Korenasti peteršilj (Petroselinum crispum var. Tuberosum): enoletnica. Višina in širina cca. 50 cm. Sorta peteršilja, ki se goji kot koren zelenjave. Ta vrsta peteršilja proizvaja veliko debelejše korenine kot vrste, ki se gojijo za svoje liste. Koren peteršilja je pogost v srednji in vzhodni evropski kuhinji, kjer se uporabljajo kot dodatek za v juhe in enolončnice, ali pa se preprosto uživa surov, kot prigrizek (podobno kot korenje). Čeprav je korenina peteršilja po izgledu podobna pastinaku pa je njegov okus precej drugačen. Če želimo gladko in debelo korenino, moramo peteršilj v času večje suše namakati. Peteršilj slovi kot odličen diuretik, saj pomaga odvajati vodo iz telesa, pa tudi sicer sodeluje pri čiščenju telesa. Za dobro rast potrebuje sončno ali polsenčno lego ter rahlo, rodovitno zemljo in vlažna, a odcedna tla.


Ostala ponudba