Listni česen

Listni česen (Allium tuberosum): trajnica, ki ima ploščate liste. Vsi deli rastline so užitni in imajo blag vonj in okus. Cvetovi so beli in zvezdaste oblike. Cveti od julija do oktobra, v višino pa zrase do 40 cm. Za rast potrebuje humusno bogato vrtno zemljo ter polsenčno lego. Listni česen se od drobnjaka loči po belih cvetovih, ploščatih listih in po okusu, ki je močnejši in bolj podoben česnu. Listni česen lahko vzgojimo sami kar v lončku in ga sproti režemo s škarjami. Dobro se obnese kot aromatičen dodatek olju ali kisu. Listnega česna ne bi smeli nikoli kuhati, saj se njegov okus med kuhanjem hitro izgubi. Toplim jedem ga zato dodajamo na koncu priprave, hladnim pa že na začetku, da se oblikuje njegova polna aroma. Z nožem ali s škarjami drobno narezanega lahko obilno nasujemo na razne jedi in solate, zlasti paradižnikovi, kumarični in zeleni. S svežim listnim česnom okrasimo različne jedi, še posebno lepi so cvetovi.
Listni česen je bogat z vitamini (A, B, C, E) in minerali.


Ostala ponudba