Peteršilj kodrolistni

Peteršilj kodrolistni, Petroselinum crispum: Izboljša okus številnih jedi, po prehranski vrednosti pa sodi v sam vrh živil, še posebej, če ga jemo surovega. Dvoletna zel, visoka od 10 do 50 cm, ki se zelo uporablja v srednjevzhodni, evropski in ameriški kuhinji. V prvem letu razvije listnato maso, v drugem letu pa steblo s cvetnimi kobuli. Uporablja se list, uporabimo pa lahko tudi steblo (ki je enako aromatično kot listje) ali korenino. Kodrolistni peteršilj je v osnovi podoben navadnemu peteršilju, vendar ima manj izrazito aromo. Zaradi lepih temnozelenih kodrastih listov ga velikokrat uporabljajo za dekoracijo jedi. Je izredno dober vir vitaminov in antioksidantov ter folne kisline. Je eno izmed najbolj priljubljenih zelišč za zdravljenje različnih težav. Za dobro rast potrebuje sončno ali polsenčno lego ter rahlo, rodovitno zemljo in vlažna, a odcedna tla.


Ostala ponudba