Peteršilj, listni

Peteršilj, listni, Petroselinum crispum: izboljša okus številnih jedi, po prehranski vrednosti pa sodi v sam vrh živil, še posebej, če ga jemo surovega. Dvoletna zel, visoka od 10 do 50 cm, ki se zelo uporablja v srednjevzhodni, evropski in ameriški kuhinji. V prvem letu razvije listnato maso, v drugem letu pa steblo s cvetnimi kobuli. Uporablja se list, uporabimo pa lahko tudi steblo (ki je enako aromatično kot listje) ali korenino. Kot začimba se uporabljata dve obliki peteršilja: s kodrastimi listi in italijanski oz. z gladkimi listi. Peteršilj s kodrastimi listi se pogosto uporablja za omake in je zelo primeren za okraševanje jedi na krožniku. Marsikdo meni, da ima gladkolistni peteršilj močnejšo aromo, to mnenje pa podpira tudi kemična analiza. Peteršilj je veliko več kot zgolj dišavnica. Njegovi listi, semena in korenine so uporabni tudi v medicini. Imajo namreč številne pozitivne učinke. Za dobro rast potrebuje sončno ali polsenčno lego ter rahlo, rodovitno zemljo in vlažna, a odcedna tla.


Ostala ponudba