Ribez, rdeči - Jonkheer van Tets, zori sredi junija

RibezJonkheer01

Ribez – rdeči, Jonkheer van Tets: rodi sredi junija-zgodnja sorta, dolg grozd, debele živo rdeče jagode, obirate ga lahko v mesecu juliju, višina od 1 do 1,2 m, št. sadik na m2: 1-2. Nizko rastoča rastlina, ki je primerna za vsako zemljo, plodovi so zdravi in imajo veliko hranilnih snovi. Rdečega ribeza ne obrezujemo pri tleh, temveč obrezujemo poganjke, ki odženejo iz debelca. Obrezujemo v drugi polovici zime.
Enoletne grme obrežemo tako, da pustimo tri močne poganjke, ki jih skrajšamo za polovico. Vse poganjke, ki so krajši od 10 cm, porežemo. Drugo zimo skrajšamo vse novo zrasle poganjke na polovico. Pri starih poganjkih krajšamo le na novo prirasel del. Poganjke odrežemo nad brstom, ki gleda na ven. S tem omogočamo, da je grm znotraj bolj presvetljen in posledično bolje rodi. Stranjske poganjke, ki rastejo navznoter in navzdol porežemo.
Starejše grme obrezujemo tako, da krajšamo stranjske poganjke tako, da puščamo le po en brst. Glavne poganjke vsako leto skrajšamo za 5 do 10 cm, da spodbujamo novo rast.


Ostala ponudba