Šetraj, navadni-vrtni

Šetraj, navadni-vrtni, enoletni, Satureja hortensis: izredno aromatična rastlina, ki je uporabna tako pri kuhi kot tudi zdravljenju. Vrtni šetraj je od 30 do 60 cm visoka rastlina z ozkimi, suličastimi in gladkimi listi temno zelene barve, ki so po spodnji strani dlakavi. Cvetovi so modro-bele barve, rastlina cveti od julija do septembra. Danes je vrtni šetraj najbolj poznan kot začimbna rastlina, katere sveže lističe se uporablja pri začinjanju svežih stročnic ter zelenjave, na primer zelja in brstičnega ohrovta, kumar, kuhanih zelenjavnih solat, lepo pa se poda tudi k pečeni teletini in svinjini, zajčjemu mesu, hrenovi omaki, nadevom, kozjemu siru, omakam s paradižnikom, marinadam in ribam. Zaradi močnega okusa se ga v jedi dodaja na začetku kuhanja da se njegov okus malce omili. Kot zdravilno rastlino so vrtni šetraj uporabljali v ljudskem zdravilstvu za lajšanje težav želodčnih in črevesnih težav. Pogosto so pripravke iz vrtnega šetraja uporabljali tudi za zdravljenje čebeljih pikov. Šetraj na vrtu najbolje vključimo tako, da ga sadimo v bližino fižola. Odlično se ujameta skupaj na vrtu, tako kot v kulinariki. Šetraj s svojimi eteričnimi olji odganja uši, s cvetenjem pa privablja opraševalce, ki povečajo pridelek pri fižolu. Šetraj obožuje sončno lego ter obilno kompostno zastirko, saj potrebuje vlažna in s hranili bogata tla. Tudi zalivanje je potem izjemno manjše, saj kompost zadržuje ogromno vlage.


Ostala ponudba