Šetraj, polegli

Šetraj, polegli (Saturea spicigera, repanda):

Cvetovi so številni, drobni, v beli barvi, cveti od avgusta do oktobra. Višina 15 cm, širina do 30 cm. Privlači čebele, metulje in druge opraševalce. Dobro uspeva na sončni legi, v odcednih tleh, ki so lahko tudi manj rodovitna. Dobro prenaša sušo. Danes je polegli šetraj najbolj poznan kot začimbna rastlina, katere sveže lističe se uporablja pri začinjanju posušenih stročnic ter zelenjave ( zelja in brstičnega ohrovta, kumar, kuhanih zelenjavnih solat) , lepo pa se poda tudi k pečeni teletini in svinjini, zajčjemu mesu, hrenovi omaki, nadevom, kozjemu siru, omakam s paradižnikom, marinadam in ribam. Zaradi močnega okusa se ga v jedi dodaja na začetku kuhanja da se njegov okus malce omili. Kot zdravilno rastlino so vrtni šetraj uporabljali v ljudskem zdravilstvu za lajšanje težav želodčnih in črevesnih težav. Pogosto so pripravke iz vrtnega šetraja uporabljali tudi za zdravljenje čebeljih pikov. Šetraj na vrtu najbolje vključimo tako, da ga sadimo v bližino fižola. Odlično se ujameta skupaj na vrtu, tako kot v kulinariki. Šetraj s svojimi eteričnimi olji odganja uši, s cvetenjem pa privablja opraševalce, ki povečajo pridelek pri fižolu. Šetraj obožuje sončno lego ter obilno kompostno zastirko, saj potrebuje vlažna in s hranili bogata tla. Tudi zalivanje je potem izjemno manjše, saj kompost zadržuje ogromno vlage.


Ostala ponudba