Zlati žajbelj

Latinsko ime Salvia (Žajbelj) izhaja iz besede salvus, ki pomeni "zdrav". Trajni grmiček, ki zraste od 60 do 70 cm visoko. Rastlina z rumeno zeleno panaširanim listjem, ki je primerna za dekorativne gredice. Cvetovi so vijoličasto modri. Zbrani so na koncu stebel in tvorijo klasasta socvetja. Žajblju so všeč sončna rastišča in dobro odcedna tla bogata s kalcijem. Liste žajblja nabiramo sveže po potrebi, za sušenje pa tik pred cvetenjem. Aromatične liste uporabljamo za mesne jedi, s čebulo jih zmešamo v nadev za perutnino, kuhamo jih s svinjskim in račjim mesom ter s klobasami. Mlade liste lahko jemo s smetano, sladkorjem in pomarančami.

Latinsko ime Salvia (Žajbelj) izhaja iz besede salvus, ki pomeni “zdrav”. Trajni grmiček, ki zraste od 60 do 70 cm visoko. Rastlina z rumeno zeleno panaširanim listjem, ki je primerna za dekorativne gredice. Cvetovi so vijoličasto modri. Zbrani so na koncu stebel in tvorijo klasasta socvetja. Žajblju so všeč sončna rastišča in dobro odcedna tla bogata s kalcijem. Liste žajblja nabiramo sveže po potrebi, za sušenje pa tik pred cvetenjem. Aromatične liste uporabljamo za mesne jedi, s čebulo jih zmešamo v nadev za perutnino, kuhamo jih s svinjskim in račjim mesom ter s klobasami. Mlade liste lahko jemo s smetano, sladkorjem in pomarančami.


Ostala ponudba